петък, 4 февруари 2011 г.

Някои от вашите близки и познати ще поеме подадената за помощ ръка

„Където е права силата, там е безсилно правото”-ако отнесем тази японска поговорка, както към нашия обществен, така и към нашия личен живот, изглежда, че не можем да очакваме почитане на правата на човека, уважение към моралните и правни норми, толерантност… Домовете ни са се превърнали във врящ казан, пълен с агресия, събрал неудовлетвореността ни от вън. В него подготвяме новата генерация озлобени, объркани хора.

Този „ангажиран и позитивен” гражданин, за който си мечтаем се ражда в дома, расте сред негативните енергии на взаимното неразбиране, грубостта, деспотизма, униженията, страданията, страшното мълчание, озлоблението, некотролируемата агресия, сляпото насилие…Пред телевизора, на улицата или на училище, картините не са по-различни…

Ако можехме да усвоим изкуството на малките съзидателни крачки към доброто, просветлени от надеждата, че можем нещо да променим?

Център „Споделеност” се опитва да привлече шуменци в една малка крачка, направена заедно, за активно првъзмогване , борба срещу грубостта и насилието като стереотипи, модели на поведение в семейството, заплашително налагащи се и като стил за успешно оцеляване в обществото. Икономическата криза, бедността, социалната несправедливост, неуредиците ни правят неудовлетворени и гневни, и ние изливаме яростта си у дома, върху хората, които не са причина за тях.

Външни фактори отприщват агресивния нагон, а на неговата проява дава път и негласното одобрение, чрез което приемаме модели на взаимоотношения, зачитащи закона на джунглата, според който силният има право. Има право да компенсира чувството си за малоценност чрез демонстриране на власт, контрол, психологически натиск над по-слабите – жените, по-възрастните в семейството, децата, правото на силния, проявено в обиди, унижения, изнудване, побой…

Порочният кръг се затваря. Децата, живели в подобна атмосфера, познават тези начини за справяне със стреса и тези средства за решаване на междуличностни конфликти. Те ще ги приложат в дома си, или в училище, или на улицата…Защо се чудим тогава на взрива детска агресия, насилие, престъпност? Юношите имат още по-ниска степен на самоконтрол, ниска устойчивост към безсилието, негативна самооценка, която ние сме подкрепили да бъде изградена, враждебна интерпретация на социалната ситуация, която задружно сме подготвили, преобърната представа за ценности – пирамида, на чийто връх стои „Победа на всяка цена”, а в подножието - забравените „Солидарност”, „Съпричастие”, „Съчувствие”, „Милост”, „Обич”…

Нека направим малка крачка, всеки със своя принос. В център „
Споделеност” работят психолози, педагози, лекари, които на доброволчески начала продължават работата по проекта „Да повярваш в себе си”, подкрепяйки хора, жертви на домашно насилие, да осъзнаят своята отговорност и роля в поддържането на този невротичен, пагубен за тях и за обществото модел на съжителство. Една година Центърът поддържа гореща телефонна линия/ с помощта на обучени студенти –доброволци/, кабинет за безплатни психологически и юридически консултации, групи за взаимопомощ, тренинги с родители, учители, ученици по теми, свързани с проблемите на комуникацията и уменията за решаване на конфликти.

Ние подкрепяме и национална благотворителна кампания, подета от Българския фонд на жените „Дом без насилие за нашите деца”, стартирала на 25 ноември 2010г/международен ден за борба с насилието срещу жени/, която ще приключи на 8ми март – международният ден на жената. Каним всички, които имат възможност и желание да се включат в нея. Може да дарите предмети на изкуството, които сте изработили или закупили, парични средства, да популяризирате идеята за необходимостта от специализирана помощ, . Даренията приемаме на улица „Цар Иван Александър” 59 в „Син Магазин” .На 22 февруари, в сградата на театъра в пиано бар „Антракт” от 18 часа ще бъде проведена и благотворителна вечер - приятелска среща, изложба-базар и концерт. Своите въпроси и предложения може да изпращате на електронна поща: c_spodelenost@abv.bg Събраните средства ще послужат за продължаване на дейността по проекта „Да повярваш в себе си”- гореща телефонна линия, безплатни психологически и юридически консултации за пострадалите и тези, които искат да променят невротичния насилнически модел на съжителство. Разчитаме и на подкрепа от страна на шуменската община за организиране на център за спешна закрила и грижа. Нашият опит показва, че нуждаещи най-често са възрастни хора, жени, за които няма в Шуменския регион дом за закрила, когато са в риск и са преследвани.

Да отворим съзнанието и чувствителността си към този укриван и за това още повече ескалиращ проблем с пагубни за обществото последици – Насилието у дома. Може би някои от вашите близки и познати ще поеме подадената му за помощ ръка. Така всички заедно ще направим, макар и малка стъпка към доброто в нашия живот, ще покажем, че можем да бъдем „промяната, която искаме да видим в света”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар