събота, 28 ноември 2009 г.

"Да повярваш в себе си"-това е името на защитения от Центъра "Споделеност" проект. Той е финансиран от Българския фонд за жените, подкрепен от Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи и отделението по съдебна медицина в Многопрофилна болница град Шумен. Целта на проекта е да помага на жени, жертви на домашно насилие.
Създадена е гореща телефонна линия и консултативен кабинет. Проектът стартира на 1 декември 2009г. Телефонът е 054 88 55 25, може да посетите консултативния кабинет и да се срещнете със специалист с предварителна заявка на тел. 0887162150. Може да получите подкрепа и консултиране по телефона, консултация с юрист, психолог, социален работник; краткосрочна психотерапия, насочване и връзка с други служби, консултиране на близки на жени, жертви на насилие, на двойки с проблем с насилие.
600000 българки са жертва на някаква форма на домашно насилие, като за 60000 от тях то е постоянно, но едва 5,5 признават, че самите те са били жертва на физически тормоз от "близък". Мълчанието на жертвите има пряко отношение към мълчанието на обществото, което негласно приема варварството у дома, назовавано "личен проблем". Според официално проучване на Министерството на вътрешните работи в последните години у нас доминиращи не само по брой, но и по жестокост са престъпленията свързани с битово насилие. В семейната среда насилието се оневинява. Финансовите проблеми, безработицата , стреса го превръщат във все по-нарастващо явление, брутален отдушник на натрупани негативи.
Център "Споделеност" подава ръка на всички, които имат нужда от спешна помощ и емоционална подкрепа. Да поемеш контрол върху живота си, понякога не е толкова просто. Да повярваш в себе си...понякога е проблем, който се нуждае от професионално отношение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар